Ανεπιθύμητες ενέργειες ανάλογα με τη θεραπεία

Ίσως έχετε ήδη ακούσει για διάφορες ανεπιθύμητες ενέργειες που προκαλούνται από τις διάφορες αντικαρκινικές θεραπείες και πιθανόν να νιώθετε φοβισμένοι.

vlcsnap-2015-04-07-23h41m03s238

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες της θεραπείας δεν βιώνονται ούτε από όλους τους ασθενείς ούτε στον ίδιο βαθμό. Επίσης, πολλές από αυτές μπορούν να εξαλειφθούν ή να μειωθούν σε σημαντικό βαθμό. Άλλες είναι παροδικές και θα εξαφανιστούν με το πέρας της θεραπείας σας. Παρόλα αυτά, κάποιες από τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να είναι σοβαρές και μόνιμες, όπως για παράδειγμα, η υπογονιμότητα, γι’ αυτό είναι καλό να τις συζητήσετε με το γιατρό σας. Έτσι, πριν ακόμη ξεκινήσετε τη θεραπεία σας, συζητήστε μαζί του για τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειές της και επικοινωνήστε μαζί του, αν εμφανιστεί κάποια από αυτές.

Παροδικές Ανεπιθύμητες Ενέργειες:

Αίσθημα κόπωσης: Κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας, είναι πιθανό να νιώθετε συχνά την ανάγκη να ξεκουραστείτε ή να κοιμηθείτε. Αυτή τη χρονική περίοδο είναι σημαντικό να προσαρμόσετε το πρόγραμμά σας στις ανάγκες του οργανισμού σας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η χαμηλής έντασης γυμναστική, όπως το βάδισμα, το χαλαρό τρέξιμο, η κολύμβηση και το ποδήλατο μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε το αίσθημα της κόπωσης. Σε κάθε περίπτωση, σεβαστείτε τις ανάγκες του οργανισμού σας και φροντίστε να εισάγετε σταδιακά την άσκηση στο πρόγραμμά σας.

Ναυτία: Είναι πιθανό να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας, καθώς και της βιολογικής σας θεραπείας. Ζητείστε από το γιατρό σας, μπορείτε να λάβετε αντιεμετική αγωγή.

Διάρροια ή Δυσκοιλιότητα: Φροντίστε να αυξήσετε την πρόσληψη υγρών, ώστε να μην αφυδατωθείτε. Επίσης, ενημερώστε σχετικά το γιατρό σας για να σας συστήσει την κατάλληλη αγωγή.

Απώλεια μαλλιών: Συζητήστε με το γιατρό σας κατά πόσον η θεραπεία σας θα προκαλέσει την απώλεια των μαλλιών σας.  Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αποκατάστασης με πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα (πχ Περούκες, Τυρμπάν).

Ξηροστομία ή δυσκολία στην κατάποση: Αν σας συμβεί είναι βοηθητικό να πλένετε το στόμα σας με χλιαρό νερό και χαμομήλι. Επίσης, κρατήστε τα δόντια σας καθαρά, έπειτα από κάθε γεύμα, βουρτσίζοντάς τα ελαφρά, για να αποφύγετε τον κίνδυνο μόλυνσης. Επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας και ενημερώστε τον για τη νόσο σας, ώστε να φροντίσει τα δόντια και τα ούλα σας. Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε δυσκολία στην κατάποση, φροντίστε η τροφή σας να είναι σε υγρή ή υδαρή μορφή για αυτό το διάστημα.

Πόνος στα χέρια ή στα πόδια σας (νευροπάθεια): Κάποιες χημειοθεραπείες μπορούν να σας προκαλέσουν νευροπάθεια. Ελαφρά λυγίσματα ή εκτάσεις των δαχτύλων των χεριών και των ποδιών σας καθημερινά μπορούν να βελτιώσουν την κατάστασή σας.

Ξηροδερμία ή ξηρά νύχια: Η χρήση ενυδατικής κρέμας και μανό μπορούν εύκολα να σας απαλλάξουν από το πρόβλημα αυτό.

Μεγάλη αιμορραγία ή μώλωπες και κίνδυνος μόλυνσης: Σε περίπτωση που σας παρουσιαστεί κάποια ασυνήθιστη αιμορραγία ή μώλωπες ή κάποια ένδειξη μόλυνσης, φροντίστε να το αναφέρετε άμεσα στο γιατρό σας.

Συμπτώματα γρίπης: Κατά τη διάρκεια της βιολογικής θεραπείας, είναι πιθανό να σας παρουσιαστούν συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της γρίπης, όπως μυϊκοί πόνοι, πονοκέφαλοι, κούραση ή και πυρετός. Ο γιατρός σας θα σας διευκρινίσει εάν πρόκειται για ανεπιθύμητη ενέργεια ή για γρίπη την οποία και θα αντιμετωπίσει.

Πόνος: Είναι πιθανό να νιώσετε πόνο μέτριας έντασης στα σημεία, όπου έχει εντοπιστεί το λέμφωμα. Ο πόνος αυτός μπορεί να αντιμετωπιστεί με απλά παυσίπονα.

Μόνιμες βλάβες

Υπογονιμότητα: Υπάρχει πιθανότητα κάποιες από τις θεραπείες να σας δημιουργήσουν υπογονιμότητα. Συζητήστε με το γιατρό σας για τη λήψη σπέρματος ή ωαρίων, προκειμένου να τεκνοποιήσετε στο μέλλον.

Ανοιχτή ημερίδα γιόγκα
Εγγραφή στο κανάλι ΥοuTube