Συχνές Ερωτήσεις

Την περίοδο της διάγνωσης

 1. Ποιες διαγνωστικές εξετάσεις θα κάνω και για ποιο λόγο;

Ο αιματολόγος σας θα σας συστήσει έναν αριθμό από εξετάσεις προκειμένου να διαγνώσει αρχικά και κατά δεύτερον να αξιολογήσει τη νόσο σας. Οι εξετάσεις αυτές πιθανόν να είναι απλές αιματολογικές εξετάσεις, απεικονιστικές εξετάσεις (τομογραφία, μαγνητική κ.ά.)ή ίσως να χρειαστούν πιο ειδικές εξετάσεις όπως παρακέντηση του μυελού των οστών.

 1. Θα πονέσω;

Υπάρχει πιθανότητα σε κάποιες εξετάσεις, όπως στη βιοψία μυελού να πονέσετε. Ο γιατρός σας θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να πονέσετε λιγότερο

 1. Πότε θα μάθω τα αποτελέσματα;

Μια πρώτη απάντηση των εξετάσεων σας θα έχετε εντός της πρώτης εβδομάδας από τις εξετάσεις σας και οριστική απάντηση θα έχετε σε 20 περίπου μέρες.

Μετά από τη διάγνωση του λεμφώματος και κατά την επιλογή της θεραπείας

 1. Τι είναι το λέμφωμα;

Το λέμφωμα είναι καρκίνος των κυττάρων του λεμφικού συστήματος, κυρίως των λεμφοκυττάρων. Σύμφωνα με τις καινούργιες ταξινομήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα λεμφώματα, υπάρχουν πολλά είδη λεμφωμάτων, τα οποία ταξινομούνται ως επιθετικά ή βραδέως εξελισσόμενα. Στο λέμφωμα Hodgkin υπάρχουν τα χαρακτηριστικά λεμφοκύτταρα τύπου Reed-Sternberg, ενώ τα Μη Hodgkin λεμφώματα χαρακτηρίζονται από την παρουσία παθολογικών  Β και Τ κυττάρων και διακρίνονται σε επιθετικά και βραδέως εξελισσόμενα.

 1. Ποιον τύπο λεμφώματος έχω και σε ποιο στάδιο ;

Ο τύπος του λεμφώματος καθώς και το στάδιό του είναι κάτι που ο γιατρός σας θα αξιολογήσει όταν θα έχετε συμπληρώσει τις διαγνωστικές σας εξετάσεις. Συζητείστε μαζί του τα αποτελέσματά τους.

 1. Πώς θα επηρεάσει το λέμφωμα τη ζωή μου;

Η διάγνωσή σας με λέμφωμα καθώς και η περίοδος που θα λαμβάνετε θεραπεία για την αντιμετώπισή του πιθανόν να επιφέρει κάποιες αλλαγές τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχολογική σας κατάσταση. Συναισθήματα όπως η ταραχή, το άγχος, ο φόβος και η δυσπιστία είναι πολύ συχνά στους ανθρώπους που πάσχουν από λέμφωμα. Ωστόσο, όσο περισσότερες πληροφορίες συγκεντρώνετε για την ασθένεια και για τις θεραπευτικές σας επιλογές, τόσο καλύτερα θα διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας αλλά και την ίδια τη νόσο. Συνήθως οι ασθενείς με λέμφωμα συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους με μικρές αλλαγές.

 1. Ποιες θεραπευτικές επιλογές έχω;

Συνήθως τα λεμφώματα αντιμετωπίζονται με ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία ή βιολογική θεραπεία (π.χ. μονοκλωνικά αντισώματα) ή με κάποιο συνδυασμό αυτών. Ο αιματολόγος σας μπορεί να σας συστήσει αρκετούς τύπους θεραπειών ή και απλή παρακολούθηση, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της νόσου σας (τύπος, υποτύπος κ.ά.). Σπανιότερα συνιστάται μεταμόσχευση μυελού.

 1. Έχω ακούσει για τη συμπληρωματική θεραπεία και τη θεραπεία συντήρησης. Είναι κατάλληλες για μένα;

Το πόσο κατάλληλη είναι η συμπληρωματική θεραπεία, π.χ. η ακτινοθεραπεία η οποία συμπληρωματική θεραπεία της χημειοθεραπείας που μπορεί ο γιατρός ήδη να έχει χορηγήσει, ή η θεραπεία συντήρησης, η οποία συνήθως σκοπεύει να διατηρήσει το μέχρι την προκείμενη στιγμή καλό αποτέλεσμα της θεραπείας σας, είναι κάτι που θα αποφασίσει ο γιατρός σας. Συζητείστε μαζί του τη θεραπεία που σας προτείνει.

 1. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των θεραπειών που μου προτείνονται;

Πριν λάβετε οποιαδήποτε θεραπεία για το λέμφωμα, ο γιατρός σας θα έχει ήδη μελετήσει τον τύπο, τον υπότυπο και το στάδιο του λεμφώματός σας και θα σας έχει εξηγήσει τους λόγους που σας συστήνει τη συγκεκριμένη θεραπεία. Καλό είναι λοιπόν να συζητήσετε τα πάντα γύρω από τη θεραπεία που σας συστήνει πριν ξεκινήσετε να τη λαμβάνετε. Να θυμόσαστε ότι η θεραπεία σας έχει σα στόχο να πετύχει για εσάς το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα.

 

 1. Ποιες είναι οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες από τη θεραπεία που θα λάβω;

Ίσως έχετε ήδη ακούσει για διάφορες ανεπιθύμητες ενέργειες που προκαλούνται από τις διάφορες αντικαρκινικές θεραπείες και πιθανόν να νιώθετε φοβισμένοι. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες της θεραπείας δεν βιώνονται ούτε από όλους τους ασθενείς ούτε στον ίδιο βαθμό. Επίσης, πολλές από αυτές μπορούν να εξαλειφθούν ή να μειωθούν σε σημαντικό βαθμό. Άλλες είναι παροδικές και θα εξαφανιστούν με το πέρας της θεραπείας σας. Παρόλα αυτά, κάποιες από τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να είναι σοβαρές και μόνιμες, όπως για παράδειγμα, η υπογονιμότητα, γι’ αυτό είναι καλό να τις συζητήσετε με το γιατρό σας. Έτσι, πριν ακόμη ξεκινήσετε τη θεραπεία σας, συζητήστε μαζί του για τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειές της και επικοινωνήστε μαζί του, όταν εμφανιστεί κάποια από αυτές.

 1. Θα χρειάζεται να πηγαίνω συχνά στο νοσοκομείο;

Το πόσο συχνά θα χρειαστεί να πηγαίνετε στο νοσοκομείο θα εξαρτηθεί από τη θεραπεία που ο γιατρός σας θα σας συστήσει. Προγραμματίστε το χρόνο σας κατόπιν της συζήτησης που θα έχετε με το γιατρό σας για τη θεραπεία σας. Σπάνια θα χρειαστεί να νοσηλευτείτε.

 1. Θα γίνω καλά, με αυτή τη θεραπεία;

Έχετε πιθανότητες να γίνετε καλά. Αυτό εξαρτάται από το είδος της νόσου, την επέκταση της νόσου και την ανταπόκρισή σας στη θεραπεία.

 1. Τι πρέπει να τρώω κατά τη διάρκεια της θεραπείας;

Είναι σημαντικό να ακολουθείτε μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή η οποία θα σας παρέχει ενέργεια  και βιταμίνες τόσο κατά τη διάρκεια όσο και έπειτα από την ολοκλήρωση της θεραπείας σας. Φροντίστε να λαμβάνετε μικρά και συχνά γεύματα τα οποία θα ενσωματώνονται καλύτερα στο πρόγραμμα της θεραπείας σας.

 1. Δικαιούμαι άδεια από την εργασία μου κατά τη διάρκεια της θεραπείας;

Δικαιούσαστε άδεια από την εργασία σας κατά τη διάρκεια της θεραπείας σας. Η σύσταση είναι να σέβεστε τις ανάγκες του οργανισμού σας και να μην απομακρύνεστε από τις δραστηριότητές σας

 1. Μπορώ να κολυμπάω στη θάλασσα κατά τη διάρκεια της θεραπείας;

Το κολύμπι αποτελεί μια ελαφριά αεροβική γυμναστική, την οποία καλό είναι να κάνετε νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα και να αποφύγετε έτσι την έκθεση στον ήλιο. Είναι θεμιτό την ημέρα που κάνετε τη θεραπεία σας καθώς και την επόμενη να αποφύγετε την κολύμβηση. Εάν αποφασίσετε να κάνετε κάποιο μακρινό ταξίδι καλό είναι να το συζητήσετε με το γιατρό σας.

 1. Μπορώ να πιω αλκοόλ κατά τη διάρκεια της θεραπείας;

Μικρές ποσότητες αλκοολούχων ποτών μπορούν να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε. Είναι όμως πιθανό το αλκοόλ να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα της χημειοθεραπείας σας μειώνοντας την αποτελεσματικότητά τους ή επιτείνοντας τις ανεπιθύμητες ενέργειες τους. Για αυτό το λόγο, είναι θεμιτό να μειώσετε στο ελάχιστο ή και να αποφύγετε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας σας.

 1. Μπορώ να έχω φυσιολογική σεξουαλική ζωή κατά τη διάρκεια της θεραπείας;

Είναι σημαντικό να έχετε προσεκτική σεξουαλική ζωή κατά τη διάρκεια της περιόδου που σας χορηγείτε θεραπεία. Να λαμβάνετε μέτρα πρόληψης πιθανής εγκυμοσύνης ή λοίμωξης. Συζητείστε με το γιατρό σας ο οποίος μπορεί να σας βοηθήσει.

 

Κατά την ύφεση-υποχώρηση του λεμφώματος

 1. Τι πρέπει να προσέχω από εδώ και πέρα;

Από εδώ και πέρα μπορείτε να συνεχίσετε τη ζωή σας όπως τη γνωρίζατε πριν την περίοδο της θεραπείας σας. Να προσέχετε μόνο να μην καταπονείται τον οργανισμός σας και να κάνετε μια όσο το δυνατόν πιο υγιεινή ζωή.

 1. Πόσο συχνά χρειάζεται να κάνω check-up στην κλινική; ,

Συνήθως αυτή την περίοδο θα χρειαστεί να κάνετε ανά 2 μήνες ένα check-up στην κλινική. Συζητείστε με το γιατρό σας και προγραμματίστε το τακτικά.

 1. Ποια συμπτώματα θα με ανησυχήσουν;

Υπάρχει ανάγκη να επικοινωνήσετε με το θεράποντά σας σε περίπτωση που εντοπίσετε επανεμφάνιση διογκωμένου λεμφαδένα, πυρετό, νυκτερινό ιδρώτα και κακουχία ή καταβολή.

 1. Μπορώ να επιστρέψω στη δουλειά μου;

Την περίοδο της ύφεσης-υποχώρησης του λεμφώματος μπορείτε να επιστρέψετε στη δουλειά σας.

 1. Θα ζω κανονικά από εδώ και πέρα;

Πλέον από εδώ και πέρα μπορείτε να συνεχίσετε να ζείτε τη ζωή σας κανονικά.

Ανοιχτή ημερίδα γιόγκα
Εγγραφή στο κανάλι ΥοuTube