Τι είναι το Λέμφωμα

Σχετικά με το Λέμφωμα

Το λεμφικό σύστημα είναι ένα δίκτυο οργάνων (μυελός των οστών, σπλήνας, θύμος αδένας, λεμφαδένες, αμυγδαλές, σκωληκοειδής απόφυση), ιστών και πόρων και έχει δύο ρόλους:

 1. Παροχέτευση υγρών από τα κύτταρα και τους ιστούς προς την κυκλοφορία του αίματος.
 2. Καταπολέμηση των λοιμώξεων και του καρκίνου, μέσω της κατανομής λεμφοκυττάρων (λευκών αιμοσφαιρίων) σε όλο το σώμα.

Το λεμφικό υγρό, το οποίο περιλαμβάνει πρωτεΐνες, λίπη και λεμφοκύτταρα, κυκλοφορεί γύρω από το λεμφικό σύστημα μέσω ενός πολύπλοκου δικτύου λεπτών σωλήνων που ονομάζονται λεμφικά αγγεία.
Στην προστασία του σώματος κατά των βακτηρίων και των ιών εμπλέκονται δύο κύριοι τύποι λεμφοκυττάρων: τα B-κύτταρα και τα T-κύτταρα. Τα B-κύτταρα ωριμάζουν σε πλασμοκύτταρα, τα οποία παράγουν αντισώματα, απαραίτητα για την καταπολέμηση των λοιμώξεων. Τα T-κύτταρα εμπλέκονται κυρίως στον έλεγχο των ανοσοκυτταρικών αντιδράσεων και στην ενεργοποίηση των B-κυττάρων, μέσω της παραγωγής ισχυρών πρωτεϊνικών ουσιών που ονομάζονται λεμφοκίνες.

Τι είναι το λέμφωμα

Το σώμα μας αποτελείται από κύτταρα, τα περισσότερα από τα οποία έχουν ένα μικρό κύκλο ζωής και στη συνέχεια αντικαθίστανται από νεότερα. Ορισμένες φορές, ο κύκλος ζωής των κυττάρων δεν εξελίσσεται ομαλά, οπότε τα κύτταρα αναπτύσσονται και πολλαπλασιάζονται χωρίς έλεγχο, ενώ μπορεί να μην πεθάνουν σύμφωνα με τον αρχικό τους προγραμματισμό. Αυτό συμβαίνει στον καρκίνο. Στο λέμφωμα ο ανώμαλος πολλαπλασιασμός των κυττάρων αφορά κατά κύριο λόγο τα λεμφοκύτταρα (κύτταρα του αίματος).

Το αίμα μας έχει 2 τύπους κυττάρων:

 1. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια, που μεταφέρουν το οξυγόνο και δίνουν στο αίμα μας το κόκκινο χρώμα του, και
 2. Τα λευκά αιμοσφαίρια, που είναι μέρος της φυσικής άμυνας του οργανισμού, του ανοσοποιητικού μας συστήματος, και μάχονται κατά των λοιμώξεων. Μια κατηγορία λευκών αιμοσφαιρίων είναι τα λεμφοκύτταρα, στα οποία ανήκουν τα Τ, τα Β και τα ΝΚ

Το λέμφωμα είναι ο 5ος πιο συχνός καρκίνος στην Ευρώπη και η 7η αιτία θανάτου. Τα Hodgkin λεμφώματα προσβάλλουν κυρίως νεαρές ηλικίες (από 20 έως 40ετών) ενώ τα Μη Hodgkin προσβάλλουν κυρίως τη μέση ηλικιακή ομάδα (40 έως 60ετών). Μέχρι στιγμής δεν έχει προσδιοριστεί με ακρίβεια τι προκαλεί την εμφάνιση του λεμφώματος. Είναι γνωστό ότι δεν είναι μεταδοτικό και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για κληρονομικό νόσημα. Ως πιθανές αιτίες του λεμφώματος έχουν αναφερθεί στη βιβλιογραφία η καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος από φάρμακα ή θεραπευτική ακτινοβολία και σπάνιες ιικές λοιμώξεις. Οι πρόσφατες εξελίξεις της τεχνολογίας και των διαθέσιμων θεραπειών κάνουν την αντιμετώπιση του λεμφώματος να είναι ολοένα και πιο ελπιδοφόρα. Ορισμένες μορφές της νόσου θεραπεύονται πλήρως, ενώ άλλες ελέγχονται επαρκώς, ώστε η ποιότητα ζωής των ασθενών να μην επηρεάζεται αρνητικά.

Τα συμπτώματα του λεμφώματος είναι κάποια από τα ακόλουθα:

 1. Διόγκωση λεμφαδένων (κυρίως του λαιμού, της μασχάλης ή της κοιλιάς), η οποία συνήθως είναι ανώδυνη και μπορεί να είναι το μοναδικό σύμπτωμα
 2. Πυρετός
 3. Νυχτερινές εφιδρώσεις
 4. Απώλεια βάρους, χωρίς ο ασθενής να το έχει επιδιώξει ή χωρίς κάποιο άλλο γνωστό λόγο
 5. Έντονο αίσθημα κόπωσης και αναιμία
 6. Διόγκωση του σπλήνα ή/και του ήπατος
 7. Πόνος στα οστά
 8. Κνησμός (Φαγούρα)

Τα συμπτώματα αυτά μπορούν να αποδοθούν και σε πολλές άλλες ασθένειες και μικροενοχλήσεις, οπότε η εμφάνισή τους δεν υποδηλώνει απαραίτητα την ύπαρξη λεμφώματος. Ωστόσο, όταν κάποια από αυτά επιμένουν, καλό θα είναι να επισκεφτείτε το γιατρό σας, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της νόσου ή να διαγνωστεί έγκαιρα, ιδιαίτερα όταν παρατηρήσετε λεμφαδενική διόγκωση που επιμένει.

vlcsnap-2015-04-07-15h40m38s10

vlcsnap-2015-04-07-15h40m57s210

vlcsnap-2015-04-07-15h41m17s146

vlcsnap-2015-04-07-15h41m27s234

vlcsnap-2015-04-07-15h41m41s118

Ανοιχτή ημερίδα γιόγκα
Εγγραφή στο κανάλι ΥοuTube