Ψυχολογική Υποστήριξη

Συμβουλές για τους οικείους του ασθενή με λέμφωμα:

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας του δικού σας ανθρώπου, ίσως χρειαστεί να τον φροντίσετε, τόσο σε πρακτικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Να τι μπορείτε να κάνετε για τον άνθρωπό σας, εφόσον το επιθυμεί:

  • Φροντίστε τη διατροφή του
  • Βοηθήστε σε καθημερινά πρακτικά ζητήματα (προμήθειες, λογαριασμούς και άλλα)
  • Συνοδεύστε τον στις επισκέψεις στο γιατρό του. Παρακολουθήστε τη συζήτηση και συγκεντρώστε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που δίνει ο γιατρός, ώστε να αξιοποιηθούν κατά το καλύτερο δυνατόν.
  • Προσπαθήστε να υποστηρίζετε ψυχολογικά τον άνθρωπό σας, ακούγοντας όσα έχει να σας πει, συζητώντας μαζί του και φροντίζοντας να απασχολείται με μικρές δραστηριότητες που θα βοηθούν την ψυχολογική του κατάσταση. Φροντίστε να κρατάτε το ηθικό του υψηλό.
  • Παρακολουθήστε τον άνθρωπό σας για τυχόν βελτίωση ή επιδείνωση της κατάστασής του ή για άλλες ενδείξεις που μπορείτε να αναφέρετε στο γιατρό του.
  • Μην παραμελείτε την δική σας σωματική και ψυχική κατάσταση. Το να αφιερώσετε χρόνο στον εαυτό σας δεν σημαίνει ότι παραμελείτε τον ασθενή. Αντίθετα, η φροντίδα που παρέχετε θα βελτιωθεί, αν φροντίσετε εξίσου και τις προσωπικές σας ανάγκες.
  • Αν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε ψυχολογικά ή πρακτικά στη φροντίδα του ανθρώπου σας, μην νιώθετε άσχημα. Απευθυνθείτε στους ειδικούς επαγγελματίες και συζητείστε τα συναισθήματά σας με κάποιον ειδικό.

Ψυχολογική Υποστήριξη

Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της ζωής τους, οι ασθενείς χρειάζονται την υποστήριξη του περιβάλλοντός τους, των εξειδικευμένων ιατρών που τους παρακολουθούν, των συντρόφων, των φίλων και των συγγενών τους. Ο ειδικός της ψυχικής υγείας θα βοηθήσει τον ασθενή να επεξεργαστεί και να αποδεχτεί πολλά συναισθήματα που ανακύπτουν, έπειτα από τη διάγνωση με λέμφωμα, όπως το θυμό, τις ενοχές, το πλήγμα στην εικόνα και την αυτοπεποίθηση, το αίσθημα παραίτησης που δημιουργείται σε πολλούς ασθενείς, τη γενικότερη συναισθηματική έκφραση στο πλαίσιο των σχέσεών του με τους ανθρώπους του, τη σεξουαλική ζωή και γενικότερα την ποιότητα ζωής, έπειτα από τη νόσο.

Έχει παρατηρηθεί πως πολλοί ασθενείς αποφεύγουν την επικοινωνία με έναν τέτοιο ειδικό, φοβούμενοι πως η επίσκεψη σε αυτόν υποδηλώνει κάποιο πρόβλημα με την ψυχική τους υγεία. Ωστόσο, έχει αναγνωριστεί πως η συζήτηση με τους ειδικούς βοηθά τον ασθενή να διατηρήσει τις ψυχικές του δυνάμεις και συμβάλλει στην αντιμετώπιση μιας νόσου όπως το λέμφωμα,.

Βέβαια σημαντική είναι η υποστήριξη που εισπράττει ο ασθενής από τους δικούς του ανθρώπους (συντρόφους, φίλους, συγγενείς κ.ά.), τόσο σε πρακτικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Ο ασθενής δεν πρέπει να διστάζει να στρέφεται στο περιβάλλον του για ψυχολογική υποστήριξη, κατά το διάστημα της ασθένειας. Παράλληλα, οι οικείοι του ασθενούς μπορούν εξίσου να επισκεφτούν κάποιον ειδικό, ώστε να ενημερωθούν για το πώς μπορούν να βοηθήσουν τον άνθρωπό τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μη διστάσετε να απευθυνθείτε στους κοινωνικούς λειτουργούς και τους ψυχολόγους του Αγκαλιάζω.

Ανοιχτή ημερίδα γιόγκα
Εγγραφή στο κανάλι ΥοuTube